Kokosovo ulje povećava sportske performanse!

Coconut

Kokosovo ulje povećava sportske performanse! Kokosovo ulje je visoko hranjivo. Bogato je vitaminima i mineralima.

Klasificirano je kao funkcionalna hrana zbog svojih izrazitih učinaka na zdravlje i svojih hranjivih vrijednosti. Kokosovu palmu nazivaju drvom života zbog kokosovih medicinskih i hranjivih vrijednosti.

U brojnim znanstvenim studijama dokazani su između ostalih i slijedeći učinci: daje brzi izvor energije, povećava energiju i izdržljivost, poboljšava fizičke i sportske performanse( prema jednom istraživanju zaključeno je da se potrošnja glikogena smanjila kod ispitanika pri istom opterećenju i time produkcija laktata zbog toga što su pretežito trošili srednjelančane masne kiseline), poboljšava imunitet, poboljšava probavu i apsorpciju drugih nutrijenata kao što su vitamini, minerali i aminokiseline, štiti od osteoporoze (što je posebno bitno kod sportašica naročito onih koje imaju tzv trijas sportašica), štiti od štetnih slobodnih radikala, ne oduzima tijelu rezerve antioksidanasa kao druga ulja, poboljšava iskoristljivost esencijalnih masnih kiselina i čuva ih od oksidacije, ima manje kalorija nego druga ulja, ubrzava mršavljenje povečavajući bazalni metabolizam, ne stvara štetne nus produkte pri zagrijavaju i kuhanju kao druga biljna ulja.

Većina masnih kiselina u kokosovom ulju su srednjelančane masne kiseline koje iako su zasičene imaju skroz drugačiji način razgradnje u tijelu ili jednostavnije rečeno umjesto da se talože u masnom tkivu idu odmah na razgradnju u svrhu stvaranja energije.

Vrhunski sportaši redovito koriste srednjelančane masne kiseline konzumirajući kokosovo ulje ili suplemente sa laurinskom kiselinom.

Najbolje je kupiti i koristiti djevičansko kokosovo ulje po mogućnosti organsko dobijeno hladnim prešanjem. Da ne bi bilo zabune lako možete procjeniti njegovu kvalitetu samim gledanjem-pri toplijem vremenu ljeti je bistro kao voda dok je za hladnijih dana gusto i mliječno bijele boje. Najbolje se čuva u staklenoj ambalaži na hladnom mjestu.

Zamjenite već postoječe masnoće u vašoj prehrani sa kokosovim uljem (ali naravno obavezno ostavite maslinovo ulje i omega3 kapsule). Preporučena doza je 2-3 velike žlice dnevno uz vaše svakodnevne obroke. 

Ovaj članak prenesen je sa Profila Sportska Prehrana dr. Predraga Jakovljevića na kojem možete čitati savjete i postavljati pitanja o svemu što vas zanima o sportskoj prehrani.