Održan Krabat trail 2022.

KrabatTrail 2022, nova je utrka u organizaciji Društva za sport i rekreaciju Jastreb extreme na području parka prirode Žumberak Samoborsko gorje. Utrka se održala 19.03.2022. sa startom i ciljem u Sošicama, općina Žumberak. U programu su bile trail staze u tri duljine, 9 km, 18 km i 36 km i prolazile su najljepšim dijelovima Žumberka. Najdulja staza jednim dijelom prolazila je Svetom Gerom, najvišim vrhom Žumberka i sjeverozapadne Hrvatske.
 
Naziv Krabat Trail, proizašao je iz želje organizatora da uz prekrasnu prirodu Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje promovira i znamenite i poznate ljude koji su podrijetlom sa Žumberka, a imali su i značajnu ulogu kroz povijest. Jedan od njih je svakako i Janko Šajatović Krabat, podrijetlom iz sela Jezernice pokraj Sošica.
Žumberački uskok i plemić, neustrašivi ratnik koji se borio i protiv Turaka i protiv Francuza, služio saskim knezovima i budućim kraljevima, obrazovan, naočit, plavook, visok, za sjevernjake egzotičan južnjak. Sve to bio je Hrvat Janko Šajatović Krabat kojem se Nijemci klanjaju već 300 godina, a tijekom povijesti pripisana su mu i mistična svojstva, mogućnost letenja i čaranja te predaja da iz zrna žita može stvarati vojnike.
Danas je brendiran do te mjere da cijela jedna regija u Saskoj nosi naziv Krabat-Region, po njemu se nazivaju festivali, pivo, sirevi, likeri, rade predstave. Jurij Brězan i Otfried Preußler utkali su ga u romane, a Preußlerov je postao obvezna lektira u cijeloj Njemačkoj i bestseler preveden na 17 jezika, ali ne i na hrvatski. I tu nije kraj. Godine 2008. i Hollywood se pozabavio našim Jankom i u režiji Marca Kreuz paintnera snimio film “Krabat and the Legend of the Satanic Mill”, a mi u Hrvatskoj o njemu znamo jako malo ili gotovo ništa.
 
Na utrci smo sudjelovali na stazama od 18 km i 36 km.
Na 18 km Gabrijela Šalković otčala je utrku u vremenu 2h 11 min, te je time zauzela ukupno 3. mjesto u ženskoj kategoriji. Na istoj stazi trčao je i Petar Fink. Stazu je otrčao za 2h i 18 min., ukupno 21. u moškoj kategoriji.
Na stazi od 36 km trčao je Silvio Car. Zauzeo je odlično 6. mjesto u muškoj kategoriji. Njegovo otrčano vrijeme 4h i 13 min.
 
Rezultati – https://stotinka.hr/hrv/dogadjaj/1556
 
Scroll to Top