Osvrt na Tour de Marča by Damir Matan

U subotu, 11. svibnja 2024. godine sa dijelom svoje trkačke ekipe iz Karlovca sam pohodio jednu specifičnu trail utrku- Tour de Marča Trail. Utrka se održava na lokaciji Stara Marča, 13 kilometara od Ivanić Grada. Iako sam potpuno van redovnih trkačkih treninga,ovu utrku nisam želio propustiti!

Razloga je više,priroda je uistinu prekrasna,staza je nekakvih cca 16 kilometara,sa cca 430 mvr. Taman za lagani trening! Ali,ono što je specifično za ovu utrku je to što je glavni začetnik,i idejni pokretač ” naš dečec iz Gračana” Ivica Kostelić!

Na stranu to što je on jedan od najboljih i najtrofejnijih hrvatskih sportaša u povijesti hrvatskog sporta,mene osobno on fascinira svojim pristupom sportu i treninzima!! Ta njegova sportska filozofija,s kojom je ostvario najveće svoje uspjehe daleko nadilazi poimanja uobičajenog sportskog treninga!! Naravno da je njegov otac glavni ” krivac” za takav pristup treninzima,ali Ivica je sve to svojom osobnošću i individualnošću još dodatno oplemenio!! A čovjek je toliko jednostavan, ” prizemljen” i komunikativan,da mi je to skoro nevjerovatno!!

Za jednu takvu sportsku i ljudsku veličinu,doima se zaista ko dečec iz našeg susjedstva!! Mnogi su se pitali pa kak sad on organizira trail i biciklističke utrke,a pritom zaboravljaju da je on na vrhuncu svoje skijaške karijere redovno trenirao na biciklu,kao i da je održavao izuzetno teške i zahtjevne trail treninge po kršu,kamenju i škrapama otoka Mljeta!! Redovito,svakog ljeta,izvan skijaške sezone!! Eto,tu je odgovor na pitanje od kud Ivica u trailu i biciklizmu,a kraj Ivanić Grada zato što tamo živi,sa svojom ženom i djecom!!

Ovo mi je bilo prvi put da prisustvujem ovoj utrci,ali nikako ne i zadnji! Iako mi je rezultat bio potpuno u drugom planu,na kraju sam čak imao i solidan rezultat, 01:32:38, dovoljno za 6. mjesto u najstarijoj kategoriji- veterani 2 (od 20 natjecatelja u toj ” staračkoj” kategoriji)!

Scroll to Top